Jak
skutecznie chronić swoje gospodarstwo przed afrykańskim pomorem świń (ASF)?
Afrykański
pomór świń (African Swine Fever - ASF) to szybko szerząca
się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe , świniodziki
oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych
spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek
zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%.
Wirus jest wyjątkowo odporny
na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale,
tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub
dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy.
Ludzie
nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba
ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia.
Najczęstszym sposobem zakażenia
zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi.
Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i
pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt
mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak
również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami
kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub
dzików.
Objawy
afrykańskiego pomoru świń mogą być niespecyficzne, podobne do innych chorób lub
zatruć, mogą być różne w różnych stadach. Następujące objawy zawsze powinny
zaniepokoić hodowcę: nagłe padnięcia świń; wzrost wewnętrznej ciepłoty ciała
(do 40,5-42°C); sinica skóry uszu, brzucha i boków ciała, drobne, lecz liczne
wybroczyny w skórze; zaczerwienienie skóry widoczne zawłaszcza na końcach uszu,
ogona i kończynach; duszność; pienisty wypływ z nosa; wypływ z worka
spojówkowego; biegunka - często z domieszką krwi; wymioty; niedowład zadu; objawy
nerwowe w postaci podniecenia, drgawek mięśni i skurczów kloniczno-tonicznych;
ronienia u prośnych macior.
W przypadku najmniejszego
podejrzenia lub nawet domniemania możliwości wystąpienia ASF w stadzie, należy
zgłosić podejrzenie ASF do właściwego powiatowego lekarza weterynarii celem
umożliwienia pobrania próbek w kierunku wykluczenia ASF. Zgłoszenie należy
przekazać bezpośrednio albo za pośrednictwem lekarza weterynarii opiekującego
się gospodarstwem lub właściwego miejscowo organu samorządu terytorialnego
(wójta, burmistrza).
Po dokonaniu zgłoszenia - do czasu
przybycia urzędowego lekarza weterynarii - posiadacz zwierząt zobowiązany
jest do: izolacji i strzeżenia w gospodarstwie wszystkich przebywających tam
zwierząt; wstrzymania się od wywożenia, wynoszenia i zbywania produktów z
gospodarstwa, w szczególności mięsa, zwłok zwierzęcych, środków żywienia
zwierząt, wody, ściółki, nawozów naturalnych; nie wywożenia z gospodarstwa
materiału biologicznego (nasienia, komórek jajowych, zarodków);uniemożliwienia
osobom postronnym dostępu do pomieszczeń lub miejsc, w których znajdują się
zwierzęta podejrzane o zakażenie lub chorobę.
W
celu ograniczenia ryzyka zakażenia świń wirusem ASF w gospodarstwach, w
których utrzymywane są świnie powinny być wdrożone wszystkie
podstawowe zasady zabezpieczenia miejsc utrzymywania zwierząt przed
przypadkowym przeniesieniem czynników zakaźnych w sposób mechaniczny: nie
kupowanie świń nieoznakowanych i bez świadectwa weterynaryjnego; nie
skarmianie zwierząt paszą niewiadomego pochodzenia ani produktami (w tym
resztkami, zlewkami) pochodzenia zwierzęcego; unikanie kontaktu z padłymi
świniami (lub dzikami) - w przypadku kontaktu z padłą świnią lub dzikiem należy
jak najszybciej umyć ręce lub zdezynfekować środkiem na bazie alkoholu oraz
oczyścić i zdezynfekować obuwie; zabezpieczenie budynku, w którym są
utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt domowych; utrzymywanie świń w
budynkach, w których nie są jednocześnie utrzymywane inne zwierzęta
gospodarskie kopytne; zabezpieczenie budynków inwentarskich, magazynów pasz
oraz miejsc przechowywania ściółki przed dostępem zwierząt dzikich (w tym
gryzoni); rezygnacja z udziału w polowaniach; nie wnoszenie do gospodarstw
części dzików; zachowanie podstawowych zasad higieny: odkażanie rąk i obuwia, stosowanie
odzieży ochronnej i narzędzi pozostawianych w budynku inwentarskim po
zakończeniu prac, okresowe odkażanie odzieży ochronnej i narzędzi; zastosowanie
mat dezynfekcyjnych na wjazdach i wyjazdach do gospodarstw i przed wejściami do
budynków inwentarskich; uniemożliwienie osobom postronnym (nie zajmującym się
zawodowo zwierzętami lub leczeniem zwierząt w danym gospodarstwie) wchodzenia -
zwłaszcza po kontakcie z padłą świnią lub dzikiem - do budynków inwentarskich w
gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie.
Ponadto
należy ściśle stosować się do zaleceń służb weterynaryjnych na danym terenie.
Wszystkie
informacje na temat choroby oraz jej rozprzestrzeniania się na terytorium
Rzeczypospolitej Polskiej można znaleźć na stronie internetowej Głównego
Inspektoratu Weterynarii: https://www.wetgiw.gov.pl/.
Powiatowy Lekarz
Weterynarii w Kutnie
- Informację wprowawdził(a) do BIP: Administrator
- Data udostępnienia w BIP: 2018-02-02 00:00:00
- Informacja zaktualizowana przez: Administrator
- Data ostatniej aktualizacji: 2018-02-02 10:31:04
- Liczba odsłon: 1813
- Historia dokumentu: