PODSTAWOWE ZASADY BIOASEKURACJI CHROŃ SWOJE GOSPODRASTWO PRZED WIRUSEM PRYSZCZYCY.
1. Zwierzęta wprowadzane do gospodarstwa muszą pochodzić z legalnego źródła i być zidentyfikowane, a zwierzęta spoza Polski muszą mieć świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny (dla świń świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny obowiązuje także w obrocie krajowym).
2. Przed włączeniem nowo zakupionych zwierząt do stada należy je odizolować przez okres minimum 14, a optymalnie 21 dni.
3. Pasze i ściółka dla zwierząt parzystokopytnych muszą pochodzić z wiadomego źródła. W gospodarstwie należy je zabezpieczyć przed dostępem innych zwierząt.
4 Ogranicz do minimum kontakt zwierząt z innymi osobnikami, w tym na pastwiskach (ogrodzenia np. elektryczne).
5. Koniecznie dezynfekuj urządzenia i narzędzia mające kontakt ze środowiskiem zwierząt. Nie pożyczaj swojego sprzętu i nie korzystaj z narzędzi i sprzętów spoza gospodarstwa.
6. Bezwzględnie przestrzegaj zasad higieny osobistej. Przed i po obsłudze zwierząt, w tym zadawaniu pasz czy ściółki: zmień odzież i obuwie, umyj i zdezynfekuj obuwie oraz ręce środkiem wirusobójczym rekomendowanym przez lekarza weterynarii.
7. W wejściach do budynków inwentarskich zastosuj urządzenia dezynfekcyjne, np. maty lub kuwety ze środkiem dezynfekcyjnym (działającym na wirusa pryszczycy) i pamiętaj aby środek systematycznie uzupełniać.
8. Zadbaj o ograniczenie odwiedzin w Twoim gospodarstwie do niezbędnego minimum. Wprowadź rejestr osób wchodzących do pomieszczeń, w których są utrzymywane zwierzęta parzystokopytne oraz rejestr środków transportu do przewozu zwierząt parzystokopytnych, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
9. W przypadku zaobserwowania objawów choroby zakaźnej, a w szczególności: gorączki do 40 – 420C, ślinotoku, kulawizny ze zmianami na racicach i szparach międzyracicowych lub zmian na wymionach natychmiast kontaktuj się z najbliższym lekarzem weterynarii.
Oryginalny plakat w poniższym załączniku:
- Informację wprowawdził(a) do BIP: Admin Admin
- Data udostępnienia w BIP: 2025-04-14 21:15:58
- Informacja zaktualizowana przez: Admin Admin
- Data ostatniej aktualizacji: 2025-04-14 21:19:08
- Liczba odsłon: 36
- Historia dokumentu: